Ofte stillede spørgsmål

Hvor ofte skal en elbil skifte batteri

Der sker en naturlig reduktion i et elbilbatteris maksimumkapacitet i takt med batteriets kemiske alder stiger.
Det er svært at vurdere hvor længe et batteri i en elbil holder. Elbilerne har ikke været længe nok på markedet til, at man kan give et entydigt svar på levetiden på batterierne.
Typisk er der en fabriksgaranti på batteriet på 7-8 år. Det betyder, at hvis batteriets kapacitet er faldet til under 70 procent så står fabrikken for en udbedring af problemet.
En batteritest fra DEKRA vil give dig sundhedstilstanden på din bil eller den bil du overvejer at købe.

Hvilke faktorer påvirker levetiden af et batteri i en elbil?

Batteriets alder påvirkes ikke kun over tid, men også af opladnings- og afladningscyklussen. Efterhånden som batteriet ældes, falder dets kapacitet gradvist, hvilket påvirker køretøjets rækkevidde. Ældning af batteriet i en elbil betyder forringelse af batteriets egenskaber. Ud over ældning påvirker fx høje temperaturer, overopladning, dybafladning, høj ladestrøm m.m. batteriets sundhedstilstand og dermed dets kapacitet.

Hvorfor er det vigtigt at kende kapaciteten på et batteri?

Batteriet er den dyreste komponent i en elbil, hvilket gør dens sundhedstilstand til en afgørende faktor for at bestemme bilens værdi. Sundhedstilstanden falder hurtigt begyndende ved 70-80% af batteriets oprindelige kapacitet. Med vores batteritest kan batterikapaciteten måles nøjagtigt. Det er gode nyheder for såvel bilforhandlere og leasingselskaber som private, fordi det giver grundlag for mere gennemsigtige salgsforhandlinger. Det giver også en klar og præcis erklæring om den faktiske batterikapacitet og dermed en indikation af anvendelighed. 

Hvordan adskiller DEKRA batteritest sig fra andre tests?

Vores løsning giver hurtige og nøjagtige resultater, leveret på minutter i stedet for timer, hvilket er typisk for andre batteritests. Disse langvarige procedurer kræver, at batteriet aflades eller oplades, mens DEKRA-batteritesten ikke gør det. Faktisk kan vores test gennemføres på cirka 15 minutter, og dens nøjagtighed er blevet valideret af RWTH Aachen University såvel som af forskellige bilproducenter. 

Er der nogen forudsætninger for at teste?

Bilen skal være udstyret med en On-Board Diagnostics Interface (OBDI) for at kunne forbindes med mobilapplikationen via Vehicle Communication Interface (VCI). Derudover skal batteriet opfylde følgende forudsætninger: State of Charge (SoC) omkring 40 % – 80 %. Batteritemperatur mellem +10°C og +30°C Individuelle celletemperaturforskelle inden for batteriet på <2°C Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, vises en fejlmeddelelse. Endelig, til den dynamiske test, skal bilen bruge 100 meter til den nødvendige acceleration.
Du kan se om din bil kan testes her

Hvordan fungerer testen præcist?

Proceduren er baseret på måling af forskellige batteridata såsom strømme og spændinger under belastning, dvs. under en kort acceleration, via VCI. Den virkelige knowhow er imidlertid at klassificere de målte værdier her. Bag proceduren er en meget kompleks, meget omfattende database og en patenteret algoritme. Grunddataene er fastlagt på forhånd for hver enkelt køretøjstype med målinger, der udføres under en lang række forhold; dette efterfølges af passende strukturering og yderligere komplekse beregninger, i nogle tilfælde ved hjælp af kunstig intelligens. De målte værdier i testcasen vurderes derefter ud fra disse typespecifikke parametre.
 

Hvad indeholder rapporten, og hvordan får jeg den?

Den letlæselige rapport indeholder SoH-værdien, OEM-data, såsom nominel kapacitet, cellespænding og cellestrøm samt mere generel information om køretøjet, såsom model, køretøjets ID-nummer og kilometertal. Resultatet er tilgængeligt umiddelbart efter evalueringen og kan sendes via e-mail. 

Hvilke køretøjstyper kan batteritesten i øjeblikket udføres på?

Indtil videre kan testen udføres på en lang række europæiske og asiatiske modeller. Vi arbejder løbende på at kunne teste yderligere modeller. Vi koncentrerer os i første omgang om de køretøjsmodeller, der hyppigt anvendes på et specifikt marked eller af specifikke kunder. Vi opdaterer løbende listen over biler som kan testes. Du finder den her