Kørsel uden krancertifikat

Spekulerer du som arbejdsgiver eller ansat på, hvorvidt man må køre kran uden krancertifikat? Så er svaret både og. Det er tilladt at køre kran i situationer, hvor kranbrugen er begrænset. Det er dog arbejdsgiverens pligt at sikre, at kun medarbejdere med de rette kompetencer og kranføreruddannelser fører kraner, hvor frithængende byrder løftes.

Generelt gælder kravet om krancertifikat kraner, der har en maksimalt tilladt belastning på over otte tonsmeter/tons. Derudover er der krancertifikatskrav til kraner, der samløfter byrder op til otte tonsmeter/tons med to eller flere kraner – eller ved kranløft af personer. Ligeledes skal der et krancertifikat til mobile kraner, tårnkraner og fast opstillede kraner med tilladte belastninger over otte tonsmeter/tons.

Arbejdsgiver sikrer kranarbejdet

Det er som sagt arbejdsgiveren, som har pligt til at sikre, at kranarbejde med løft af byrder udføres af kvalificerede førere. Føreren skal fuldt forsvarligt kunne betjene kranen på sikker vis. Derudover skal føreren være oplært og instrueret i anvendelse af den specifikke kran. Hertil gælder også kranens ydelsesmæssige begrænsninger, løftetilbehør og sikkerhedsanordninger.

Hvordan får jeg et krancertifikat?

Det er muligt at tage krancertifikater på AMU-centre i hele landet. Der findes fire forskellige kranuddannelser, der altså giver fire forskellige krancertifikater. Det er vigtigt at undersøge, hvilket krancertifikat der er nødvendigt til den specifikke arbejdsopgave.

Hvad kan vi hjælpe dig med?