Faglært buschauffør
Er du serviceminded og har let til smil? Og vil du gerne have et selvstændigt job, hvor du dagligt er i kontakt med mange mennesker? Så er uddannelsen som faglært buschauffør måske lige noget for dig.
Vi starter nyt hold d. 20. januar i Vejen. Skal du med?
Bliv faglært buschauffør hos DEKRA i Vejen
Som faglært buschauffør åbner der sig mange spændende jobmuligheder. Du kan bl.a. blive buschauffør i rute- og bybusser. Som buschauffør bliver din vigtigste opgave at transportere bussens passagerer sikkert frem og yde den bedste kundeservice på turen.
Uddannelsen til faglært buschauffør starter med et grundforløb på 20 uger, hvor vores dygtige undervisere giver dig en grundig introduktion til nogle discipliner, det er relevant at have kendskab til som buschauffør.
Herefter starter hovedforløbet, hvor du veksler mellem at være i lære hos et busselskab og på skoleophold. Her lærer du bl.a. at køre, vedligeholde og efterse busser og får de nødvendige certificeringer og dit buskørekort.
På grundforløbet får du certifikat på følgende:
-
Førstehjælp og brandbekæmpelse
På hovedforløbet får du certifikat på følgende:
-
B-kørekort
-
D-ep kørekort
-
EU-kvalifikationsbevis
Som buschauffør i kollektiv trafik er du også udlært i at køre med passagerer, der har særlige behov. Dette kan være syge, handicappede eller alderssvækkede borgere. Men det giver også adgang til videregående uddannelse, som bygger ovenpå dine kompetencer i at køre bus, hvis du er interesseret i at specificere dit karrierespor yderligere.
Du er velkommen til at kontakte os for at høre mere om de relevante videregående uddannelser, vi tilbyder hos DEKRA – men du vil naturligvis også få information herom gennem dit uddannelsesforløb.
Vigtig information
Hvad lærer jeg på uddannelsen?
På uddannelsen bliver du klædt på til at arbejde som buschauffør inden for flere områder. Der er fokus på at sikre at alle elever føler sig trygge både i kørsel, men også i den daglige kontakt man har med passagerer.
I undervisningen lærer du om både billettering, kundeservice og konflikthåndtering. Du lærer også om sundhed for chauffører og førstehjælp.
Som en del af uddannelsen skal du igennem grundfagene: dansk, naturfag og samfundsfag. Skolen går meget op i, at gøre fagene brancherelevante, så arbejdet giver bedst mulig mening for eleverne, f.eks. ved at lære om kørselsberegninger.
Udover det teoretiske er der masser af køretimer og arbejde i lære hos virksomheder, så du lærer mest muligt som elev og lærling.
Hvordan er uddannelsen bygget op?
Uddannelsen til buschauffør i kollektiv trafik tager 3 år.
Uddannelsen er bygget op af et grundforløb og et hovedforløb og er dermed en vekseluddannelse. Grundforløbet varer 20 uger og hovedforløbet varer 2,5 år. Efter grundforløb modtager man et grundforløbsbevis. Når man har afsluttet og bestået hovedforløbet, bliver man faglært buschauffør.
Har man mere end 2 års erhvervserfaring, kan man tage uddannelsen på kortere tid. Dette kræver dog en realkompetencevurdering, hvorefter forløbet planlægges.
Kan jeg få merit?
Når du er over 25 år, starter du med at få en samtale. Her snakker vi om din erfaring og tidligere uddannelse. Varigheden på dit grundforløb og hovedforløb afhænger nemlig af dette.
Hovedregel omkring varighed for dig, der er over 25 år:
Har du kørt for et busselskab i mindst to år?
Så springer du grundforløbet over og starter direkte på hovedforløbet. Hovedforløbet kan have en varighed på op til 2 år og 6 måneder.
Har du under 2 års relevant erhvervserfaring eller en forudgående uddannelse, der er beslægtet med uddannelsen til buschauffør?
Så kan dit grundforløb vare op til 20 uger – i de fleste tilfælde vil varigheden dog være omkring 10 uger. Hovedforløbet kan have en varighed på op til 2 år og 6 måneder.
Har du ingen relevant erhvervserfaring eller anden uddannelse?
Så vil de grundforløb vare 20 uger. Hovedforløbet kan have en varighed på 2 år og 6 måneder. Du kan herefter vælge at læse videre til kørselsdisponent.
Får jeg løn under uddannelse?
På grundforløb er man SU-berettiget og på hovedforløbet får man lærlingeløn.
Hvis man får en uddannelsesaftale via praktikadgangsvejen er det også muligt at få lærlingeløn på grundforløbet.
Har du spørgsmål til økonomi under din uddannelse er du velkommen til at kontakte os på telefon: 72 33 27 87
Skal jeg selv sørge for læreplads?
Hos DEKRA erhvervsskole har vi læreplads søgning på skemaet og dermed sørger vi for at hjælpe med både at søge læreplads, men også at finde det helt rigtige match til dig. Her hjælper vi bl.a. også med at lave CV og ansøgninger.
Derudover er du løbende på virksomhedsbesøg og får mulighed for at skabe dig et godt netværk i branchen, som kan gavne dig både i forhold til læreplads, men også i din fremtidig karriere.
Hvordan tilmelder jeg mig?
Hvis du ønsker at tilmelde dig til uddannelsen til faglært buschauffør, kan du gøre det på følgende 3 måder:
- Du kan tilmelde dig via optagelse.dk. Vær opmærksom på, at uddannelsen her hedder Vejgodstransportuddannelsen.
- Du kan trykke 'Tilmed mig nu' øverst på siden her. Vær opmærksom på, at vi kontakter dig for at færdiggøre din tilmelding.
- Du kan kontakte skolen på 72 33 27 87 og tilmelde dig.
- Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker hjælp til din tilmelding.
Hvorfor skal jeg tage uddannelsen hos DEKRA?
Hos DEKRA er man ikke bare en elev. Hos DEKRA gør vi alt hvad vi kan for at støtte hinanden og hjælpe hinanden i mål. Hos os er dine succeser vores succeser. Vi ser os selv og vores elever som en familie og vi gør hvad vi kan for at styrke fællesskabet med introuge, elevevents, projektuger og daglig morgenmad.
Vi deltager også til en række arrangementer ude af huset. Vi deltager bl.a. på Transportmessen, i DM i skills, DEKRAs egne jobmesser – og så tager vi på studietur. Her tager vi på fagrelevante ture og besøg i det land, vi besøger – for eksempel bilfabrikker, transportvirksomheder og museer. Derfor er din vej til jobbet som buschauffør hos DEKRA alt andet end kedelig.
Vi hjælper med at finde lærepladser
Hos DEKRA Erhvervsskole ønsker vi, at alle vores elever finder en spændende læreplads, som de kan være hos under deres uddannelse, indtil de ender som uddannet buschauffør.
Vi gør derfor en stor indsats, for at hjælpe vores elever med at finde lærepladser. Det gør vi blandt andet via samtaler, besøg hos busselskaber, inviterer gæsteundervisere fra busbranchen ind på skolen og meget mere.
Vores fokus og værdier på erhvervsuddannelserne
Fællesskab og støtte
En af vores vigtigste opgaver er at skabe nogle gode og trygge rammer for vores elever. Uanset om du møder en underviser, kørerlærer eller en anden ansat hos DEKRA, så kan du være sikker på at vi alle sammen møder på arbejde netop på grund af vores elever og derfor er deres trivsel vores største interesse.
Branchekendskab og det gode netværk
Vi gør alt hvad vi kan, for at sikre at vores elever får den karriere, de ønsker sig, når de afslutter deres forløb hos os. Det gør vi bl.a. gennem lærepladsgaranti og et godt samarbejde med virksomhederne både i form af gæsteundervisere, virksomhedsbesøg og gode relationer mellem elever og virksomheder.
Plads til alle
Vi har elever i mange aldersgrupper og med forskellige baggrunde. Nogle ønsker at få papir på deres erfaring, andre har aldrig kørt bus før. Uanset din alder eller baggrund har vi plads til dig på vores uddannelse.
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget vedrørende uddannelsen til buschauffør?
Vi forstår godt, hvis du sidder og kan være i tvivl eller have spørgsmål.
Send os en besked, så ringer vi dig op og får en god snak og finder ud af om uddannelsen som faglært chauffør er noget for dig.
Sådan! Du er nu tilmeldt
Vi sender dig inden længe en e-mail med din kvittering.
Bus
Arnfredsvej 8, 6600 Vejen